Pikavippien lainakuluissa huimia eroja

Uutiset – 16.07.2010

Vertaillessa eri pikavippipalveluiden lainoja ja niistä koituvia kuluja voi yllätyksekseen huomata kuinka suuria erot lainojen kuluissa voivat olla. Suomalainen lainamarkkinoiden uutisiin keskittyvä Lainamarkkinat-sivusto keräsi heinäkuun 2010 alussa kaikilta suomalaisilta pikavippiyrityksiltä lainakulut ja vuosikorot ylös ja vertaili ne keskenään. Selvitykseen otettiin mukaan kaikki ne 106 pikavippiyritystä, jotka olivat ilmoittaneet lainojensa vuosikorot sivuillaan. Erityisesti 200 euron pikavipeissä kokonaiskustannusten erot ovat huomattavat. Kulut vaihtelevat 30 vuorokauden maksuajalla 49 ja 182 euron välillä eri pikalainapalveluilla. Tämä tarkoittaa, että edullisimman ja kalliimman lainan kulujen erotus voi olla jopa 133 euroa. Vuoden 2010 tammi-maaliskuuhun verrattuna lainakulujen ero on kuitenkin pienentynyt 11 euroa samalla kun markkinat ovat muuttuneet.

Toiseksi suurin ero oli 400 euron pikavippien kohdalla. Lainakulut vaihtelivat 79 euron ja 211 euron välillä.
Pahimmillaan pikavippien vuosikorko on yli 3100 prosenttia

Lainamarkkinat -sivuston tekemän selvityksen mukaan kalleimmaksi lainanhakijalle tulee 50 euron tekstarivippi. Pahimmillaan lainan todellinen vuosikorko nousee yli 3100 prosenttiin, joka merkitsee, että 50 euron lainalle koituu 30,6 euron kulut.

Lakiuudistuksen myötä pikavippipalveluiden on pitänyt helmikuun alusta lähtien ilmoittaa markkinoinnissaan selkeästi lainan todellinen vuosikorko. Lakiuudistusta eivät valitettavasti vielä kaikki pikavippiyhtiöt noudata verkkosivuillaan. Usein esimerkiksi laskuista jätetään pois tekstarikulut, jolloin pikavippien vertailu antaa vääristyneitä tuloksia. Tekstiviestikulut saattavat olla jopa 5 euroa per hakemus, joten niillä on myös merkittävä vaikutus pikalainan kokonaiskustannuksia laskettaessa. Kuluttajansuojalaki määrittelee todellisen vuosikoron niin, että siinä otetaan huomioon korkojen lisäksi lainanhoitokulut sekä muut lainan kustannukset.

Comments are closed.